Blog #7 Weer Samen…

Op jonge leeftijd een vader of moeder verliezen is een aangrijpende gebeurtenis.

Een gemis wat een leven lang bij je gedragen wordt. Afgelopen week mochten we een afscheid begeleiden van een moeder. Een hele bijzondere, lieve moeder. Haar man was ruim 30 jaar geleden plotseling overleden. Een grote klap voor het gezin. Maar ondanks deze moeilijke periode stond moeder altijd klaar voor haar dochter. Onder het motto hoofd omhoog en doorgaan heeft moeder de draad opgepakt en was ze er ter ondersteuning van haar dochter.

Afgelopen week kwam moeder te overlijden. Zelden heb ik z’n liefdevolle band meegemaakt tussen moeder en dochter, tussen tante en nichtjes. Ze was de moeder van één en een moeder voor velen.

30 jaar lang is de liefde voor vader altijd gebleven, nooit is er een andere man in haar leven gekomen. De gedachte dat vader en moeder weer samen zijn gaf troost. Echter hoe zorg je ervoor dat ze ook voor altijd weer samen zijn… en blijven? 

Vader had 30 jaar geleden een mooi graf gekregen. Een fijne plek om naartoe te gaan om weer even samen te zijn. Helaas is het zo dat een graf meestal niet voor eeuwig is. Een graf is er zolang de rechten van een graf betaald worden. Een gedachte welke bij de dochter de nodige vragen opriep. Wat als ik er niet meer ben? Wie betaald dan de rechten ? Hoe kan ik ervoor zorgen dat voor altijd samen ook echt voor altijd is ?

Samen hebben we diverse mogelijkheden besproken en zijn we tot een bijzondere ‘oplossing’ gekomen. Op de dag van de uitvaart van moeder, is vader opgegraven en in de aula van het crematorium zijn ze weer met elkaar herenigd. Een bijzonder samen zijn wat veel indruk maakte op de aanwezigen. Voor velen een fijne gedachte dat ze vanaf nu echt voor altijd samen zijn. 

Ook voor mij was dit een hele bijzondere ervaring, bijzonder om dit te mogen en kunnen organiseren. Dank aan de dochter voor het vertrouwen om haar bij te staan. Dank dat ik er hier over mag schrijven.

Ter info:

Bij een begrafenis is er een wettelijke grafrust van toepassing, dit is voor een duur van 10 jaar. Tot die tijd mag er geen opgraving plaatsvinden. Er zijn heel soms omstandigheden waardoor het eerder kan en mag echter is hier een speciale toestemming voor nodig.

Als er sprake is van een opgraving dient de herbegraving of crematie van de stoffelijke resten op dezelfde dag plaats te vinden.

Bij een crematie is het bij wet verboden om twee personen tegelijkertijd te cremeren.

De as zal tot 30 dagen na de crematie apart van elkaar bewaard worden in een speciale nis bij het crematorium. Na deze 30 dagen is de familie vrij om de as samen te voegen. Het uitstrooien van de as mag in principe overal mits er toestemming is verkregen van de grondeigenaar.

Heeft u vragen over dit onderwerp ? wij beantwoorden ze graag.

24/7 bereikbaar via 040-711 44 87

2 Comments

  1. Marijke lipkens schreef:

    Dit wilde ik twee jaar geleden ook alleen toen vertelde ze me dat dat geen mogelijkheid was om dat te doen en dat dat te veel kosten met zich mee bracht ben afgewimpeld en daar bleef het bij.
    Mooi dat je voor de mogelijkheden open staat en dat je er tijd aan besteed. Ik vind het nog steeds moeilijk dat ze daar bij mij niet voor openstonden want ik had het mijn moeder beloofd.
    Dit geeft bij kippenvel en mooi dat het wel kon. Je doet bijzonder goed werk.

  2. L.van 't Hoenderdaal schreef:

    Dit is kippenvel, en fijn dat er nog kinderen bestaan ( groot ) die hum moeder ook na het overlijden, toch blij heeft gemaakt,
    Dit is ook echt een zeer waardig afscheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.