Ieder mens is uniek

elk afscheid bijzonder

Er zijn diverse vragen die ons regelmatig gesteld worden. Op deze pagina vindt u het antwoord. Het antwoord proberen wij kort en duidelijk te geven. Mocht uw vraag hier niet tussen staan, schroom niet en stel ze ons.

Vragen over ons:

Jullie zijn een klein bedrijf, wat doen jullie bij ziekte of vakantie?
Iets wat we niet in de hand hebben, is ziekte. Mocht dit het geval zijn, werken wij nauw samen met kleine zelfstandigen, onderling hebben we de afspraak om elkaar bij onvoorziene omstandigheden te helpen. Zo komt u er nooit alleen voor te staan en is er altijd een passende oplossing.

Slechts twee weken per jaar plannen wij een vakantie in. Deze zal ruim van tevoren op de site aangekondigd worden. Tijdens deze 2 weken zal de telefoon doorgeschakeld zijn naar een collega-ondernemer die de honneurs waar neemt.

Ik kreeg de voicemail wat nu?
Als wij beide met werkzaamheden bezig zijn, bijvoorbeeld tijdens een uitvaart, is het niet altijd mogelijk / gepast om de telefoon aan te nemen. Mocht dit het geval zijn dan kunt u het beste de voicemail inspreken en u wordt binnen een uur teruggebeld. Dit proberen wij tot een minimum te beperken. U kunt eventueel een WhatsApp-bericht sturen naar 06-13 46 53 52. Zo kunnen wij een selectie maken wie als eerste teruggebeld dient te worden. U kunt bijvoorbeeld sturen dat u ons gebeld heeft voor het doorgeven van een overlijden.

Waarom ben je de uitvaartbranche ingegaan?
In mijn jeugdjaren ben ik 4 jaar op rij een dierbare verloren, dit heeft diepe indruk gemaakt. Naast het verdriet vond ik het toen al heel indrukwekkend en al snel riep ik: “Dit wil ik ook gaan doen”. Als jonge jongen van 12 jaar wordt je daar niet heel serieus ingenomen, sterker nog, iedereen vond dat maar niks. Als er maar vaak genoeg gezegd wordt dat je dat niet moet doen, schuif je het ook van je af.

Echter is de wil om het te doen nooit weggegaan om vervolgens toch maar de stoute schoenen aan te trekken en zie hier het resultaat. De mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik van alles geprobeerd heb op werkgebied maar pas nu kan ik met zekerheid zeggen dat ik mijn plekje gevonden heb. Gelukkig denkt mijn vrouw daar ook zo over en vormen we samen een goed en fijn team.

We vinden het heel bijzonder om dit werk te doen. Iedere keer weer is het een eer om mensen bij een overlijden te mogen ondersteunen. Ook al vraagt het veel, zoals bijvoorbeeld de 24/7 bereikbaarheid of de emoties waar je mee te maken hebt (dan blijkt maar weer dat wij ook maar gewoon mensen zijn), de dankbaarheid achteraf maakt veel, zo niet alles, goed.

Financieel

Wat kost een uitvaart?
Het is moeilijk om deze vraag te beantwoorden. De kosten van een uitvaart hangen namelijk sterk af van de uitvoering van de uitvaart. Kiest u voor een begrafenis of crematie ? Welke kist wilt u? Biedt u de aanwezigen nog wat aan na de plechtigheid ? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zaken die de kosten bepalen. Ons streven is, om met uw wensen in acht genomen, de uitvaart zo voordelig en eerlijk mogelijk te berekenen.

U kunt bij ons terecht voor zowel de zogenaamde low-budget uitvaart tot een uitvaart met alles er op en er aan. Een offerte opvragen vinden wij dan ook zeker niet vreemd, wij adviseren u graag.
meer info over kosten

Wat is duurder begraven of cremeren?
De kosten hangen sterk af van uw uitvaartwensen. Over het algemeen is cremeren goedkoper dan begraven. Een begrafenis kan duurder uitvallen omdat u te maken krijgt met grafkosten. Deze verschillen per gemeente. Daarnaast komen er bij een begrafenis nog kosten bij voor een grafmonument.

Wie betaalt de kosten van een uitvaart?
De kosten van de uitvaart zijn in eerste instantie voor rekening van de persoon die opdracht geeft voor de uitvaart. Hij of zij kan de kosten verhalen uit de nalatenschap. Dan komen ze dus voor rekening van de erfgenamen. In een testament of door de wet is vastgesteld wie de erfgenamen zijn. In het Centraal Testamenten Register staan alle namen van mensen die een testament hebben.

Ik ben elders verzekerd kunnen jullie dan toch de uitvaart doen?
Ja dat kan. U bent zeker niet verplicht om de uitvaart door de verzekeringsmaatschappij te laten regelen. Als u ons de uitvaart laat regelen, krijgt u van de verzekering in de meeste gevallen een bedrag uitgekeerd. U hoeft hier zelf niet achteraan. Wij regelen dit voor u.

Helaas weten veel mensen dit niet en bellen ze automatisch het nummer dat op de polis staat. Houdt u er rekening mee dat de verzekering bijna nooit kostendekkend is
meer info over verzekeringen

Begraven

Wat is een algemeen graf?
In een algemeen graf komen meerdere personen te liggen die geen band met elkaar hebben. De begraafplaats bepaalt welke personen in welk graf komen te liggen. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een algemeen graf te verlengen omdat deze na tien jaar geruimd wordt. Omdat er verschillende personen in een graf liggen, zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen klein. Niet iedere gemeente/begraafplaats heeft algemene graven.

Mag ik elk monument op het graf zetten?
Bij een algemeen graf zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen erg klein. Bij een eigen graf zijn er meer mogelijkheden maar de regels zijn op elke begraafplaats verschillend. Elke gemeente heeft de eisen voor bijvoorbeeld het materiaal en de maximale afmetingen in een verordening staan. Deze kunt u gratis bij de gemeente opvragen.
meer info over ‘begraven’

Wat is een natuurbegraafplaats?
Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven zijn gesitueerd op een gekozen plek in een natuurlijke omgeving. Sommige natuurbegraafplaatsen liggen in een bos- of parkachtig landschap en hebben graven met ornamenten en bloemen. Andere liggen ver buiten bebouwd gebied in de natuur en zijn sober uitgevoerd met de bedoeling dat de graven opgaan in de omgeving. Deze liggen schijnbaar willekeurig verspreid, er is geen ordening door heggen of afrastering en er zijn geen speciaal vervaardigde grafstenen. De graven worden veelal wel gemarkeerd met zwerfkeien of houten kentekens.

Een van de voorwaarden bij natuurbegraven is dat overledene wordt begraven zonder materialen die belastend kunnen zijn voor het milieu. Natuurbegraafplaatsen zijn over het algemeen vrij toegankelijk. Een bekende en hele mooie natuurbegraafplaats in de regio is Natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze. Met hen hebben wij hele nauwe contacten. Ook voor meer informatie over Schoorsveld kunt u bij ons terecht.
meer info over natuurbegraven

Cremeren

Welke bestemming kan ik aan de as geven?
U kunt de as bewaren of verstrooien. Kiest u voor bewaren dan kunnen de asresten in een sier-urn in het columbarium van het crematorium of een begraafplaats worden bijgezet. Een columbarium is een muur met verschillende nissen waar urnen in staan. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. Maar u mag de urn ook mee naar huis nemen en daar bewaren.

Kiest u voor het verstrooien van de as dan kunt u dit (laten) doen op een speciaal daarvoor bestemd veld bij het crematorium. Ook mag u de as elders verstrooien mits u toestemming heeft van de grondeigenaar. Er zijn ook speciale boottochten en vluchten voor het verstrooien van de as. Een andere mogelijkheid is een gedeelte van de as bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden.
meer info cremeren

Moet je direct beslissen wat er met de as gebeurt?
Nee, dat hoeft u niet meteen te beslissen. Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium blijven. Hier wordt de as bewaard in een askoker in de algemene nis. Deze is niet open voor publiek. Door de wettelijke termijn heeft u voldoende tijd om een goede keuze te maken voor de definitieve bestemming van de as.

Mogen sieraden tijdens de crematie om blijven?
U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt bij een crematie. Misschien wilt u ze bewaren als herinnering aan de overledene. Laat u de sieraden om bij de overledene, dan gaan deze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

Overlijden/uitvaart

Wat moet ik doen als iemand overlijdt?
In eerste instantie belt u dan de huisarts. Het maakt niet uit op welk tijdstip,  u kunt hem of haar altijd bellen. De huisarts komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring heeft u nodig om aangifte van overlijden te doen bij de burgerlijke stand. Dit regelen wij voor u, natuurlijk mag u het ook zelf doen. Vervolgens kunt u de naaste familie op de hoogte stellen. Heeft u dat ook gedaan, dan belt u ons. Voor het melden van een sterfgeval zijn wij dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 040-7114487. In overleg met u regelen en verzorgen wij de uitvaart zoals u dat wilt.
meer info over de eerste stappen

Mag ik de overledenen zelf de laatste verzorging geven?
Ja, u mag de overledene zelf, of samen met ons, wassen en aankleden. Samen met een aantal andere handelingen heet dit de laatste verzorging. U kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. Hierin is niets fout, het belangrijkste is dat u er een goed gevoel bij heeft. Tijdens een laatste verzorging met familie schrikken wij vaak van de spookverhalen die mensen hebben.

Natuurlijk is het onwennig maar eng is het zeker niet. Mocht u mee willen helpen, nemen we alle tijd en begeleiden wij u stap voor stap door de verzorging. Ook geven we precies aan wat we doen en waarom we dat doen. De verzorging kan thuis gebeuren of in een rouwcentrum.
meer info over de  verzorging

Wat moet er allemaal gebeuren tijdens een laatste verzorging?
Wanneer iemand is overleden, wordt hij of zij voor de laatste keer verzorgd
Hieronder proberen wij in het kort weer te geven hoe het in zijn werk gaat.

In de eerste 36 uur na het overlijden koelt een lichaam langzaam af en treed ook de verstijving in. Na ongeveer 72 uur wordt het lichaam weer slap. Om iemand aan te kleden, moeten in ieder geval de armen soepel zijn. Door armen na verstijving langzaam te bewegen richting het hoofd, wordt de verstijving opgeheven. Als u dit vervelend vindt of de overledene liever niet ongekleed wilt zien, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om te komen helpen met het verzorgen als de overledene ondergoed aan heeft.

Als eerste wordt de kleding uitgetrokken, om eventuele urine of ontlasting op te vangen wordt incontinentiemateriaal aangetrokken. Waarna iemands gezicht, handen en lichaam wordt gewassen; denk ook aan het eventueel plaatsen van een gebit. Wassen mag zoals nabestaanden dat zelf willen, met of zonder zeep, of misschien alleen het gezicht en de handen, omdat de overledene die ochtend bijvoorbeeld nog onder de douche is geweest. Het lichaam maakt van nature een soort beschermlaagje aan, het beste is om deze zoveel mogelijk in takt te laten. Ons advies is dan ook alleen datgene te wassen wat nodig is. Voor het reinigen gebruiken we een speciaal ontsmettingsmiddel dat het beschermlaagje intact laat.
Geef aan wat u zelf wilt doen: wassen of misschien liever afdrogen, bijvoorbeeld samen met een zus, met op de achtergrond iemand ter ondersteuning.

Bij mannen zal voor het wassen misschien nog moeten worden geschoren. Omdat na een overlijden bloed niet meer kan stollen, moet nat scheren voorzichtig gebeuren. U kunt kiezen voor een elektrisch scheerapparaat maar dat hoeft niet. Als de overledene zich altijd nat scheerde, kan het mooi zijn om dat na het overlijden ook te doen.

Na het wassen kan iemand worden ingesmeerd met bodylotion. Gebruik bijvoorbeeld wat uw dierbare zelf prettig vond. U bepaalt zelf wat voor hem of haar belangrijk is; alles is mogelijk.
Als dat dikke sokken voor moeder zijn omdat ze altijd koude voeten had, doe die dan aan!

Voor het sluiten van de ogen wordt vaak een oogkapje gebruikt. Hierdoor blijven de ogen mooi gesloten en het voorkomt tevens dat de ogen na een paar dagen gaan ‘ínvallen’.

Soms wordt er na het constateren van de dood een handdoekrolletje onder de kin gelegd. Hierdoor zal de mond in veel gevallen mooi dicht blijven. Soms lukt dit niet en kan het nodig zijn een kinsteun te gebruiken of een hechting in de mond te plaatsen zodat deze mooi gesloten blijft. Dit gebeurt in samenspraak met u als nabestaande.

Opbaren thuis of in een rouwcentrum?
U kunt er voor kiezen om de overledene thuis of in het verzorgingscentrum op te baren. Zeker als u kiest voor thuis, kunt u alle tijd nemen om afscheid te nemen. Vaak vinden mensen het fijn om de overledene nog even in hun buurt te hebben. Ook kunt u zo zelf bepalen wanneer en wie er op bezoek komt. Mocht u geen geschikte ruimte/kamer hebben, kunnen we bijvoorbeeld ook kamerschermen plaatsen in de woonkamer.Mocht u er voor kiezen om uw naaste op te baren in een rouwcentrum, dan is er vaak de mogelijkheid tot een 24 uursruimte. Hiervan krijgt u de sleutel en kunt u zo vaak op bezoek als u wilt.

Een andere optie is een rouwkamer op afspraak. Hiervoor worden rouwbezoeken ingepland.
Over het algemeen is opbaring in een rouwcentrum duurder dan een opbaring thuis.
meer info over opbaren

Is een kist verplicht ?
Begraven of cremeren in een kist is niet noodzakelijk. U kunt ook kiezen voor een wade. Vanwege het milieu zijn alleen waden van natuurlijke grondstoffen, zoals katoen, toegestaan. Als u iemand wilt begraven of cremeren zonder kist, dan gelden er wel bepaalde regels bij begraafplaatsen en crematoria. Zo moet de overledene op een draagplank liggen en worden ingewikkeld of afgedekt. Sommige draagplanken hebben een bijpassend deksel.

Wie draagt of begeleidt de kist?
Steeds meer zien we dat de naasten de kist zelf begeleiden in de kerk of in de aula. Dit kan zeker positief bijdragen bij het nemen van afscheid. Er kan gekozen worden voor het traditioneel schouderen maar ook voor een rijdende baar. Wij zullen u hier altijd in begeleiden. Mocht u ervoor kiezen dit uit te besteden, dan werken wij samen met een speciaal opgeleid team. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden.

Mogen kinderen bij de plechtigheid aanwezig zijn?
Ja dat mag zeker. Vroeger werden kinderen vaak weg gehouden vooral omdat men het zelf allemaal best wel eng vond. Onze ervaring is dat kinderen over het algemeen heel goed kunnen inschatten wat ze wel of niet willen.

Daarnaast is het van belang om tegenover kinderen zo eerlijk mogelijk te zijn over hetgeen er allemaal aan de hand is. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om te zeggen dat oma of opa slaapt en niet meer wakker wordt. Dit kan bij kinderen zelf de angst oproepen om te gaan slapen. Ook mogen kinderen een rol spelen in de ceremonie, wij hebben ons hierin verdiept en kunnen hier goed op in spelen. Mocht u ervoor kiezen de kinderen thuis te laten, kunnen wij bijvoorbeeld een vertrouwde oppas inschakelen.
meer info over het betrekken van de kinderen

Wat is de keuze in rouwvervoer?
Deze keuze is eindeloos. Rouwauto’s zijn er in vele kleuren en uitvoeringen. Maar er is bijvoorbeeld ook een uitvaart-bus waar u samen met de overledene in vervoerd kunt worden. Er zijn koetsen met paarden, motoren met een speciale zijspan voor de kist enzovoort. Ook mag u de kist zelf vervoeren in bijvoorbeeld een bus of op een aanhanger. Vaak wordt er gekozen voor vervoer wat past bij de overledene, iets wat wij stimuleren en graag in meedenken.
meer info over het  vervoer

Overige vragen

Wat gebeurt er als iemand tijdens een reis in het buitenland overlijdt?
Bij een overlijden tijdens een reis in het buitenland kunt u een beroep doen op de alarmcentrale van uw reisverzekeraar of zorgverzekeraar. Deze centrale regelt de ‘repatriëring’ naar Nederland. Dit betekent dat de overledene wordt vervoerd naar zijn of haar woonplaats. Daarna kan de uitvaart worden geregeld.

Wat moet ik allemaal regelen nadat iemand is overleden ?
Na een overlijden moet u veel regelen. Want na een overlijden verandert er vaak veel in bijvoorbeeld bankzaken, verzekeringen of uitkeringen. Alles wat er geregeld moet worden, is nu gebundeld is een speciaal nazorgboek, dit krijgt u van ons cadeau. Twee weken na de uitvaart nemen wij nog contact met u op. Mochten er dan zaken zijn waar u niet uit komt, bekijken wij of we daarin iets kunnen betekenen.

Ik wil mijn lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, wat moet ik doen ?
De wens om uw lichaam ter beschikking te stellen, moet u eerst vastleggen in een testament. Dit kunt u doen bij de notaris. Daarnaast is het belangrijk dat u een afspraak maakt met een wetenschappelijk instituut dat uw lichaam eventueel wil hebben. In dat geval is er geen begrafenis of crematie maar een afscheidsdienst is natuurlijk wel mogelijk. Het kan gebeuren dat er op het moment van overlijden geen behoefte is aan een lichaam. In dat geval wordt het lichaam alsnog begraven of gecremeerd.

Wat is thanatopraxi ?
Thanatopraxie wordt al tientallen jaren op grootschalig niveau toegepast in de ons omringende landen. Pas sinds het jaar 2010 is het toegestaan in Nederland. Thanatopraxie is een lichte balseming van de overledene. De overledene wordt voor de duur van tien dagen geconserveerd. Tijdens de thanatopraxiebehandeling wordt een conserverend middel de bloedbaan van de overledene ingebracht en worden alle eigen lichaamsvloeistoffen afgevoerd. Ondertussen wordt het lichaam zacht gemasseerd om een goede verdeling van de conserverende vloeistof te krijgen. Na de behandeling kan de overledene gewoon verzorgd en gekleed worden door de familie, indien gewenst.

Wat zijn de voordelen van thanatopraxi?
Door thanatopraxie wordt achteruitgang van het lichaam tijdens de opbaring tegengehouden.
De overledene ziet er natuurlijker uit na thanatopraxie. Ook voelt de overledene niet meer zo koud aan, omdat er géén koelinstallatie nodig is. De overledene neemt de temperatuur van de omgeving aan. Zelfs bij warm weer is geen koeling nodig en in de winter kan de verwarming gewoon aan blijven. Door thanatopraxie kunnen tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. De donkere vlekken die ontstaan bij de oren en de handen (de zogeheten lijkvlekken) verdwijnen veelal. Nabestaanden kunnen in alle rust afscheid nemen van hun dierbare omdat er geen zorgen hoeven te ontstaan over het verloop van de opbaring.

Wat kost thanatopraxi?
Een vast bedrag is niet te noemen. Een gemiddeld starttarief is € 475,00. Dit tarief geldt voor een behandeling van 2 uur. Dit is de gemiddelde duur van een behandeling. Een behandeling kan echter ook langer duren. Dit heeft te maken met de oorzaak van overlijden en daarmee het verloop van de behandeling. De kosten voor een thanatopraxiebehandeling zijn ongeveer gelijk aan de kosten voor de huur van een bedkoeling of kistkoeling. Na thanatopraxie is een bedkoeling of kistkoeling overbodig en hoeft dus niet meer in rekening gebracht te worden.