Ieder mens is uniek

elk afscheid bijzonder

U neemt het liefst afscheid op een plek waar u zich prettig voelt en welke bij u en de overledene past.

Wilt u een kerkelijke uitvaart of een afscheid in een aula? Wilt u een ingetogen uitvaart of een uitvaart compleet met alles erop en eraan? Een koffietafel met koffie en broodjes of misschien iets heel anders? Er is veel mogelijk.

Een afscheid dat goed verloopt, ingericht naar de wensen van u en de overledene, draagt bij aan de rouwverwerking. Wij besteden dan ook veel tijd en aandacht aan dit afscheid.

Ons steven is om de ceremonie zoveel mogelijk samen te maken. U, familie, vrienden of collega’s kunnen zeer zeker een rol spelen in de ceremonie. Ook kunnen we rituelen maken die passen bij de overledene.

De mogelijkheden wat betreft een ceremonie zijn eindeloos, in principe is het zo dat alles kan zolang de wet het toelaat.

Op onze inspiratie-, en informatiepagina staan vele artikelen die u inspiratie kunnen geven voor het maken van een ceremonie. Wekelijks zal deze pagina uitgebreid worden.

Muziek
Bij vrijwel alle uitvaarten in Nederland wordt muziek gebruikt. Live gezongen, een instrument of er wordt een cd afgespeeld met muziek die is gekozen door de overledene of door de nabestaanden. Muziek roept herinneringen op maar kan ook tranen brengen. De keuze van de muziek is een van de mooiste manieren om een uitvaartplechtigheid een persoonlijk tintje te geven. Veel mensen weten bij leven al wat er tijdens hun eigen uitvaart gedraaid moet worden.

CD’s of live muziek
In de meeste aula’s is apparatuur aanwezig om muziek af te spelen. Daarnaast zijn er doorgaans ook faciliteiten voor live muziek. Het kan zijn dat een van de kleinkinderen een stukje op de blokfluit speelt of dat een familielid die goed kan zingen, een nummer zingt. Misschien was de overledene wel lid van een koor dat bij de uitvaart komt zingen. Eigenlijk is op dit gebied alles mogelijk. Mensen die zelf niet erg muzikaal zijn maar die wel live muziek willen horen, kunnen professionele muzikanten inhuren. Ook zijn er speciale uitvaartzangers die beschikken over een uitgebreid repertoire.

Foto en Video
Uitvaartfotografie komt steeds vaker voor bij begrafenissen of crematies omdat het bij het herinneren van een overleden dierbare, heel belangrijk kan zijn. Een laatste hand op de kist, de rouwstoet naar de laatste rustplaats en de slotwoorden van familie en vrienden. Alles wordt met respect en discreet op de foto gezet.

De dag van de uitvaart gaat vaak in een roes voorbij. Voor veel nabestaanden helpt het om beelden van de uitvaart terug te kijken. Er is maar één kans om de uitvaart mooi in beeld te brengen. U kunt foto’s of een video laten maken door een familielid. Maar dan is deze minder betrokken bij de uitvaart. Daarom kiezen nabestaanden er vaak voor om dit te laten doen.

De beelden kunnen u helpen om met anderen te praten over de overledene. Het kan ook steun geven aan nabestaanden die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. Zoals familie of vrienden in het buitenland. Ook voor kinderen is uitvaartfotografie of -video vaak belangrijk. Zij stellen de rouw vaak uit. Op het moment dat ze eraan toe zijn, kunt u aan de hand van de foto’s of de video rustig met hen praten over de overledene.