Ieder mens is uniek

elk afscheid bijzonder

Een van de eerste keuzes na een overlijden, is de keuze voor begraven of cremeren. Veel mensen leggen voor hun overlijden al vast wat zij willen: cremeren of begraven. Weet u niet wat de wens van de overledene was? Dan kunt u als nabestaande zelf bepalen waar u zich het prettigst bij voelt. In Nederland kiest ongeveer 30% voor een begrafenis en 70% voor een crematie.

Wat is een crematie
Het afscheid kan op vele manieren worden ingevuld, met live muziek, het afspelen van cd’s, beeldpresentatie, gedichten en persoonlijke woorden.
Na de plechtigheid in de aula van het crematorium brengt een medewerker de kist naar de ovenruimte waar al vrij snel de feitelijke crematie begint. Als nabestaanden dat wensen, kunnen zij aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven. Elke overledene wordt afzonderlijk gecremeerd en in principe op de dag van de plechtigheid. De kist wordt op een invoerwagen geplaatst en bij een temperatuur van circa 800 graden Celsius ingevoerd in de oven. Het crematieproces is computergestuurd en duurt ongeveer 70-75 minuten waarbij de temperatuur van de oven oploopt tot circa 1100 graden Celsius.

Om te zorgen dat er geen verwisseling van de as kan plaatsvinden, wordt er voor het invoeren in de oven een identificatie-steentje met het unieke crematienummer van het crematorium op de kist gelegd. Dit steentje wordt pas van de as gescheiden op het moment er wordt overgegaan tot verstrooiing.

Voors en tegens op een rij

  • U kunt de as van uw dierbare op een openbare plek plaatsen en zo ook anderen de mogelijkheid bieden de overledene te bezoeken. Maar u kunt er bij as ook voor kiezen, of later alsnog voor kiezen, om uw dierbare dicht bij u te houden.
  • Er is veel mogelijk voor het bewaren van de as. Denk aan een urn, as-sieraad, columbarium, urnen-nis, begraven van een urn of uitstrooien.
  • De kosten voor een crematie liggen meestal lager dan de grafkosten.
  • Alleen bij de keuze voor het begraven van de urn of voor een urnen-nis, komt er een licht onderhoud bij kijken.
  • Alleen als u de as bewaart in een columbarium of urnen-nis heeft u te maken met kosten na het cremeren.