Ieder mens is uniek

elk afscheid bijzonder

Voor volwassenen maar zeker voor kinderen, blijft een begrafenis of crematie een lastige situatie. Er moet veel geluisterd worden, er is sprake van veel -en soms ongemakkelijke- stiltes en de ruimte is beladen met een waterval aan emoties. Wij kregen de vraag “Hoe kun je kinderen betrekken bij een uitvaart, maar dan wel op een fijne en bijzondere manier?

Laat het kind iets moois maken voor de overledene
Door een kind op een creatieve manier te betrekken bij een sterfgeval, creëert u de mogelijkheid om met hem of haar over de dood te praten. Niet op een hele heftige manier maar met een iets lagere drempel dan een directe confrontatie. Kruip desnoods samen met uw kind in de knutselmodus en ga al pratend aan de slag. Een goed gesprek en een mooi gebaar voor bij de uitvaart is het resultaat. Twee vliegen in één klap dus.

Praat met ze: vertel wat ze kunnen verwachten bij het afscheid
Natuurlijk, u wilt uw kind sparen voor alles dat heftig en/of schokkend is maar het is wel belangrijk om niet om zaken heen te draaien. Als een kind wil kijken bij de overledene, is het belangrijk dat hij of zij weet wat hem of haar te wachten staat. Neem eerst zelf even een kijkje in de kist en bepaal vanuit daar wat u uw kind mee wilt geven voordat hij of zij een gaat kijken bij de kist. Is de overledene bijvoorbeeld heel bleek? Of ziet het gezicht er ietwat ingevallen uit? Bereidt uw kind hier dan op voor.

Geef ze een rol tijdens de uitvaart
Om het afscheid ook voor de kinderen een stukje toegankelijker te maken, kun je er voor kiezen om ze een rol te geven tijdens de uitvaart. Een paar mooie voorbeelden hiervan zijn:

  • Laat ze een kaarsje aansteken voor de overledene
  • Laat ze na de ceremonie een (wens)ballon oplaten met een persoonlijk berichtje of tekening
  • Laat ze helpen met het dichtschroeven van de kist
  • Laat ze iets op de kist tekenen en/of schrijven
  • Laat ze een gebedje of gedichtje opzeggen
  • Bekijk samen de foto’s die op de uitvaart aanwezig zijn en haal mooie herinneringen op

Kinderen betrekken bij een uitvaart tijdens je speechmoment
Als u zelf gaat speechen, is het een mooi gebaar om ook in uw speech een moment met uw kinderen te verwerken. Voorbeeld: “Ik weet het nog goed, toen [overledene] en [kind] door het huis heen renden samen, wat een lol hadden jullie!” Op deze manier betrekt u het kind op een mooie manier bij het afscheid en maakt u het voor hem of haar ook wat interessanter om daadwerkelijk te luisteren naar wat er gezegd wordt.