Ieder mens is uniek

elk afscheid bijzonder

Kinderen betrekken

Boy Jansen heeft een speciale benadering als het gaat om het betrekken van kinderen bij de dienst. Hij neemt de tijd om hen op een manier die past bij hun leeftijd te betrekken in het afscheid. Vaak gaat hij tijdens de dienst met hen in gesprek, zittend op een kussen of een stoel bij de kist. In een soort informeel interview praat hij met de kinderen over de overledene. Dit gesprek wordt vaak gekenmerkt door een mix van vrolijke anekdotes en ontroerende herinneringen.

De kracht van kinderen om de atmosfeer te verzachten is buitengewoon. Hun ongefilterde antwoorden kunnen een luchtige en oprechte toon aan het gesprek geven, wat voor een bijzonder en memorabel moment tijdens de ceremonie zorgt. Deze unieke interactie creëert een ruimte van openheid en brengt vaak een glimlach tevoorschijn bij zowel kinderen als volwassenen, en wordt nadien vaak gekoesterd als een waardevolle herinnering aan de dienst.

In het algemeen

Betrokkenheid van kinderen bij een afscheid is van onschatbare waarde. Het is een delicate balans tussen het respecteren van hun gevoelens en het geleidelijk introduceren van dit complexe onderwerp.

Bij het begeleiden van kinderen voor een begrafenis of crematie nemen we extra tijd om hen een gevoel van begrip en acceptatie te geven. Wij begrijpen dat kinderen hun eigen manier hebben om emoties te uiten en hun vragen te stellen. Door hen actief te betrekken en ruimte te creëren voor hun expressie, kunnen we hen helpen om op een gezonde manier met het verlies om te gaan.

Een van de manieren waarop we kinderen betrekken, is door hen een creatieve uitlaatklep te bieden. Het samen maken van iets moois voor de overledene kan dienen als een manier om hun gevoelens te uiten en tegelijkertijd een speciale herinnering te creëren. We geloven sterk in het belang van open communicatie en het delen van wat ze kunnen verwachten bij het afscheid. Door hen voor te bereiden op de situatie, kunnen we een veilige omgeving creëren waarin ze zich kunnen uiten.

Tijdens de uitvaart betrekken we kinderen op een respectvolle en passende manier. We bieden hen verschillende rollen aan, van het aansteken van een kaarsje tot het helpen met symbolische handelingen als het oplaten van een ballon met een persoonlijke boodschap. Deze kleine gebaren dragen bij aan het gevoel van verbondenheid en betekenis tijdens de ceremonie.

Bij ons speelt de betrokkenheid van kinderen ook een rol tijdens de toespraken. Het is belangrijk om hen op een liefdevolle manier in de herinneringen te betrekken. Dit kan bijvoorbeeld door een mooie anekdote te delen waarin het kind en de overledene een bijzonder moment beleefden.

Kinderen betrekken bij een afscheid is voor ons meer dan slechts een optie; het is een essentieel onderdeel van het rouwproces. Het draagt bij aan het creëren van een omgeving waarin alle aanwezigen, ongeacht de leeftijd, steun vinden en zich begrepen voelen tijdens deze emotionele reis.