Ieder mens is uniek

elk afscheid bijzonder

Kinderen bij een Overlijden

Het afscheid nemen van een kind, ongeacht de leeftijd, is onvoorstelbaar en hartverscheurend. Als ouder verwacht je niet een uitvaart voor je kind te moeten regelen, maar soms overkomt het je.

Het nemen van beslissingen rondom een uitvaart voelt onmogelijk, te midden van verdriet en onbegrip. De informatie die u krijgt over zaken waar u nooit eerder over heeft nagedacht, kan overweldigend zijn. Hoewel woorden het verdriet niet kunnen verzachten, zijn wij er wel om u te ondersteunen tijdens deze moeilijke dagen.

We blijven op de achtergrond, maar bieden advies wanneer nodig. We geven u de ruimte om keuzes te maken en afscheid te nemen van uw kind. Uw wensen zijn leidend, terwijl we vanuit onze ervaring ideeën en advies kunnen aandragen.

Kinderen na een Overlijden

Bij het afscheid van een dierbare zijn bijna altijd kinderen betrokken. Zij blijven achter als zoon of dochter, als broer of zus, als kleinkind.

Hoewel we niet kunnen voorkomen dat kinderen afscheid moeten nemen, kunnen we hen wel ondersteunen bij dit proces. Kinderen uiten emoties anders dan volwassenen en het is belangrijk om eerlijk te zijn wanneer zij vragen stellen. Bijvoorbeeld, als oma is overleden, vermijd dan het verhaal dat oma slaapt en niet meer wakker wordt, wat bij kinderen angst om zelf te slapen kan veroorzaken. Leg hen op een eerlijke manier uit wat de dood betekent en wat de gevolgen zijn.

Wij besteden speciale aandacht aan de emoties en beleving van kinderen in aanloop naar en tijdens de uitvaart. Dankzij onze specifieke opleidingen voor het begeleiden van uitvaarten van kinderen, kunnen we op gepaste wijze ondersteuning bieden aan kinderen en jongeren tijdens deze moeilijke tijd.

Er zijn verschillende manieren om kinderen bij de afscheidsdienst te betrekken, passend bij hun leeftijd en emoties. Kinderen en jongeren staan volop in het leven, hebben vrienden, en zijn actief op sociale media. Deze aspecten kunnen een plaats krijgen in het afscheid, en we kunnen verschillende materialen aanbieden waarmee kinderen spelenderwijs hun verdriet kunnen uiten en vragen kunnen stellen.

Jongeren die Overlijden

Voor jongeren die weten dat ze binnenkort zullen overlijden, is het mogelijk om vooraf na te denken over hun eigen afscheid. Wij kunnen helpen om deze wensen vorm te geven.

Heeft u vragen over hoe om te gaan met kinderen en dood? Stel ze gerust. Zelfs als u elders een uitvaart regelt, vinden wij het cruciaal om kinderen op de juiste manier te begeleiden.